4 kunstenaars 4 disciplines

Thea Figee Anton Vrede Piotr Konkel Marie-José Robben

1 mei – 3 juli 2016


Thea Figee (Soest, 1952) vindt in de natuur haar grootste inspiratiebron. Vooral door de constante beweging. Niet alleen in de zee of rivieren, maar in alles wat leeft. De graficus van origine vond uiteindelijk in glas het materiaal waarin zij deze beweging het beste kan uitdrukken. Haar eerste unica ontstonden in de glasstudio van meesterglasblazer Bernard Heesen. Sinds 2004 voert Richard Price haar ontwerpen bij Tetterode uit en vanaf 2014 werkt ze in de Glasblazerij in Leerdam ook samen met Robert Lenner en Geir Nustad. Haar werk is o.a. te vinden in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, het Heinrich Glasmuseum in Düsseldorf, Museum van Lien in Fijnaart, het Gemeentemuseum in Rhenen en in particuliere collecties. Tussen haar geblazen glas, grafisch werk en schilderijen ervaart de kijker een voortdurende wisselwerking.

Anton Vrede (Willemstad, 1953) heeft een jaloersmakende vlotte penseelstreek, waarmee hij een naïeve, sprookjesachtige wereld aan papier of doek toevertrouwt. In zijn expressionistische werk zijn vrijwel altijd dierfiguren te vinden. Afkomstig uit Curaçao studeert hij in 1977 cum laude af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Inmiddels heeft hij 200 exposities op zijn naam staan en is hij opgenomen in de collectie bij ABN/AMRO, Mees Pierson, Centraal Beheer, diverse ministeries, het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en uiteraard het Curaçaos Museum. Vrede drukt zich graag in een veelheid van technieken uit. Zijn beelden in staal in De Compagnie laten zien dat hij de essentie van elk materiaal feilloos aanvoelt en gebruikt.

Piotr Konkel (Polen, 1963) ontvluchtte als jongste uit een gezin van zeven kinderen samen met zijn moeder het harde bestaan in het toenmalige communistische Polen. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten opgeleid, drukt hij in zijn werk vaak nog de ervaringen uit zijn jeugd uit. Daarin speelt het Katholicisme een belangrijke rol en zijn drang het onkenbare kenbaar te maken. Het gaat om de primaire verlangens van de mens. In zijn beeldtaal gebruikt hij krachtige, archetypische beelden, ondersteund door teksten. Hij reist veel door de Verenigde Staten en Europa. Vandaar dat zijn werk vooral te vinden is in privé-collecties in Amerika, Italië en Zwitserland. 

Marie-José Robben (Loon op Zand, 1959) was als molenaarsdochter bestemd om van de wind te leven. Een glanzende carrière in de paardensport leek voor de hand te liggen, maar ze werd getroffen door de schilderkunst. Op de Academie in Den Bosch en later de Rijksacademie in Amsterdam en de Ecole de Beaux Arts in Parijs werd haar talent gezien en gestimuleerd. Met haar werk, dat je uitbundig en kwistig zou kunnen noemen, prikkelt ze de verbeelding. Het kleurenpalet en de gelaagdheid bieden steeds weer nieuwe kijkpunten. Ze wordt geïnspireerd door het Hollandse landschap en bloemen en legt zo de relatie met de Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

Opening expositie: zondag 1 mei 2016

15.00 u Ontvangst

15.30 u Victor DeConinck in gesprek met exposanten

17.30 u Sluiting

4 kunstenaars, 4 disciplines_def opmaak (print)-page-001