Ad Arma

60 jaar

23 november – 8 februari 2015
Edit:

Verlengd tot en met zondag 8 februari AD ARMA 60. Arma en De Compagnie vieren 35 jaar kunstenaarschap.

De jubileumexpositie van alleskunner Ad Arma trekt veel belangstelling. Vandaar dat in overleg met de kunstenaar is besloten de expositie tot en met 8 februari te verlengen. We sluiten zondag 8 februari ook af met een feestelijke finisage

 

Een alleskunner wordt Ad Arma vaak genoemd. En terecht. Dat laat deze solo-
expositie ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag overduidelijk zien. Arma overweldigt in eerste instantie de kijker met zijn glas, etsen, keramiek, brons, werk in papier en olieverf op doek. Schijnbaar moeiteloos drukt hij zich uit in een diversiteit aan technieken en materialen. Maar dat is slechts schijn. Hij is en blijft een rusteloze zoeker. Altijd beweging dus, nooit stilstand. Hoewel zijn inspiratiebron onveranderd dezelfde blijft: DE TIJD. Verschijnen en verdwijnen, de raadselachtige ongrijpbaarheid van de eigen aanwezigheid. De eigen entiteit voelen in het andere en de ander, in de natuur, de wolken, water, wind. Zelf zegt hij: “Elke keer opnieuw ga ik op zoek naar dat unieke moment van het ontstaan der dingen uit het amorfe. Het moment waarin inertie overgaat in ontspruiten. Niets staat stil, ook het Niets niet!”
Het gegeven dat alles elke vorm kan en uiteindelijk ook gaat innemen, afhankelijk van de omstandigheden, is elke keer weer het raadsel dat hij ons voorlegt in een enorme verscheidenheid van vormen. De essentie van het leven is immers ook de continue vormverandering.
Arma, die in 2007 werd uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar, heeft een grote schare van bewonderaars. Ook onder de vaste relaties van De Compagnie, waar hij met grote regelmaat zijn ontwikkeling als kunstenaar toont. Zijn werk is dan ook op veel plaatsen te zien. Bij particuliere verzamelaars, overheden en het bedrijfsleven, in openbare ruimten en musea. De verklaring voor de erkenning die hij in brede kring krijgt, heeft alles te maken met herkenning. De herkenning van de universele thematiek in zijn werk. Zwervend over de wereld, zich verdiepend in vreemde culturen en religies, werd de jubilerende kunstenaar steeds opnieuw geconfronteerd met het geheim van het leven. Hij balanceert met de kijker op die magische grens tussen onder- en bovenwereld, met de Sjamaan als metafoor.
Over zijn opnieuw opgebloeide liefde voor keramiek zegt hij: “In mijn keramisch werk ga ik steeds opnieuw uit van dezelfde basis, een halfrond, de halve aardbol. Maar er is ook de referentie aan de stenen mini-eilandjes op tafel of vensterbank die je in China en Japan tegenkomt, met als basis een mooie, gevonden steen. Mijn keramiek is zwart als steenkool en lava. Het hele heelal is zwart. Uit zwart komt het leven”. En over glas: “Glas voegt een dimensie toe aan het driedimensionale. Het vloeibare wordt bevroren en het ongeziene zichtbaar gemaakt.”
Uiteraard nemen zijn olieverven in De Compagnie een belangrijke plaats in. Aanvankelijk geïnspireerd op zijn reis naar Spitsbergen. Witte doeken met ijs-natuurtaferelen. Later waren er de ritmes uit de muziek, de Freejazz, die hem voortstuwden. Nu zijn het doeken met veel meer kleur, geïnspireerd door een werk van Turner, dat hij in de Fundatie zag.
Uiteraard is er in deze solo-expositie ook plaats voor zijn bronzen en etsen.

 

Opening zondag 23 november:

15:00 uur   ontvangst
15:30 uur   interview met de kunstenaar

Tijdens de opening kunt u kennismaken met de biologische topwijnen van
Wijnhandel Moreau uit Arnhem. Eigenaar Frank Morauw ontvangt u graag in de
Blauwe Kamer van ons West-Indisch Huis voor deze exclusieve proeverij.

17:30 uur afsluiting

Bouke 2