Dubbelexpositie Enrico Ingenito en Hans Keuls

La superficie della luce

27 september – 13 december 2015Klik hier voor de film van Hans Keuls

Klik hier voor de film van Enrico Ingenito

Ze ontmoetten elkaar alweer ruim een jaar geleden tijdens een internationale kunstmanifestatie in Litouwen. De relatief jonge Italiaanse schilder Enrico Ingenito (37) en de gelouterde Hollandse schilder Hans Keuls (59). Beiden gepassioneerde ‘klassieke’ schilders van het licht.

Bij de eerste aanblik van elkaars werk was het schildersliefde op het eerste gezicht. Hoewel paradoxaal genoeg de tegenstelling in hun werkwijze niet veel groter had kunnen zijn. De pasteus en temperamentvol geschilderde, ritmisch abstract impressionistische doeken van de fysiek knoestige, extraverte Limburger en de zachte, mystieke en bijna fotorealistisch, dun geschilderde doeken van de delicate, introverte Genuees. Maar tijdens hun kleurrijke eerste ontmoeting en zien van elkaars werk, voelden ze tegelijkertijd ook meteen de overeenkomsten en parallellen in hun beider zoektocht en hartstochtelijk verlangen met olieverf het ‘licht’ te willen vangen. Zoals zoveel kunstenaars voor hen. Zeker in vroeger eeuwen waarin de connectie Nederland-Italië bijna klassiek geworden is. Met name vanuit “Het Licht” en “Landschap”. Het beroemde Noord-Italiaanse licht en landschap en de vermaarde Nederlandse luchten hebben veel Nederlandse schilders in het verleden in Italië doen belanden en vice versa veel Italiaanse schilders in Nederland.

Deze eeuwenlange kunsthistorische traditie wordt nu dus vanuit de schilderpassie van Hans en Enrico in een gezamenlijke expositie eer aangedaan en vervolgd. Keuls vertaalt de visuele beelden, die hij waarneemt, opslaat en emotioneel laadt, in een dynamische ritmiek. Ingenito blijft heel dicht bij de visuele realiteit, die hij echter ombouwt tot een wereld om verwonderd in te verdwalen. Om zo samen de kijker vanuit twee, op het eerste gezicht schijnbaar volkomen tegenovergestelde uitgangspunten en technieken (dik-dun, licht-zwaar, ritmisch-verstild), hetzelfde verhaal te vertellen. Het verhaal dat ze benoemen in de titel van deze expositie: La superficie della luce. Vrij vertaald – in de zin van verfhuidoppervlakte -: De oppervlakte van het licht. De Compagnie biedt het duo graag de kans hun werk ook inderdaad gezamenlijk aan het publiek te tonen.

Tijdens de vernissage is tevens de première van de korte film die Frank Peters zeer recent over Hans Keuls maakte.

Daarnaast zijn er beelden uit Genua waarop we Enrico aan het werk zien

IMG_6054

Enrico Ingenito (Genua, 1978) studeerde in 2004 af aan de ‘Accademia di Belle Arti’ en specialiseerde zich daarna verder aan de ‘Accademia Linguistica di Belle Artie di Genova’ in de disciplines ‘Visual Arts and Performing’. Hij leeft em werkt in Genua. De periode 2005-2007 werd gekenmerkt door twee videokunstprojecten. ‘Post Chaos’ en ‘Sharing’ Daarna volgden solo-exposities binnen wen buiten Italië. Hij oogstte met name veel succes met zijn specifiek ontwikkelde techniek van dungeschilderde olieverf op linnen, uitgaande van fotografisch-filmische beelden. In zijn onderwerpkeuze domineren stedelijke landschappen. Het zijn filmisch-sferische, dromerige lichtlandschappen. De laatste jaren wordt Enrico regelmatig uitgenodigd voor art-in-residence projecten in en buiten Italië (Frankrijk, Griekenland, Litouwen) Zijn werk wordt steeds meer internationaal opgemerkt.

 

Hans Keuls (Heerlen, 1956) studeerde aan de Stadsakademie in Maastricht en Akademie Artibus Utrecht. Sinds begin jaren tachtig exposeert de Limburgse kunstenaar in binnen- en buitenland. Aanvankelijk eerst met autobiografisch figuratieve pastels. Hij ontwikkelde zich tot abstract-impressionistische schilder met een oeuvre van temperamentvol, in olieverf geschilderde, dynamische landschappen. Keuls is ook muzikant-drummer. Ritme speelt dan ook een cruciale rol in zijn pasteus geschilderde doeken. De afgelopen jaren oogstte hij veel waardering met museale solo-exposities in het buitenland: o.a. Kunstbanken Hamar Noorwegen 2015 en Miami USA 2013. Er waren ook exposities in België, Duitsland, Spanje, Engeland, Noorwegen, China en Taiwan. Momenteel heeft hij een solo in het stadhuis van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen en zijn er vergevorderde onderhandelingen om in Italië en India te exposeren.