Spiegel naar de toekomst

Verdwaald in het EUropese luchtkasteel

4 mei – 21 mei 2014Ter gelegenheid van 10 jaar EU integratie wordt het boek van ir. Alfons de Laat op 4 mei tijdens de opening van een tentoonstelling in de Dordtse Galerie De Compagnie gepresenteerd door mevr. Willemien Veldman Marsman.

De gelijknamige tentoonstelling “Spiegel naar de toekomst” is een fysieke expressie, in het kader van de Europese verkiezingen, van de vraag of we samen met elkaar of naast elkaar leven. De expositie bestaat uit een samenspel van installaties van de bekende Litouwse kunstenaar Saulius Vaitiekunas en Alfons de Laat.

 

Saulius Vaitiekunas is een bekende kunstenaar op het Litouwse en buitenlandse podium van de hedendaagse kunst. De kunstenaar heeft in twee decennia meer dan 30 solotentoonstellingen georganiseerd met talrijke monumentale installaties, beeldhouwkunst en kleinplastiek uit steen en metaal. Ook nam hij deel aan groepstentoonstellingen in Litouwen, de VS, Duitsland, Zwitserland, UK, België, Oostenrijk, Tsjechië, Ierland, Portugal en andere Europese landen. De Litouwse veldkei, volgens de kunstenaar “net een beetje hardere kluit van de eigen aarde”, blijft één van de meest gebruikte objecten en inspiratiebronnen in het werk van S. Vaitiekunas. Zijn kunst – van kleine delicate ingelegde steenobjecten die aan geheimzinnige amuletten doen denken tot reusachtige monumentale installaties – gaat over fundamentale thema’s van alle tijden en plaatsen.  Het provoceert vragen over de plaats, het doel en het tijdperk van de mens.

 

*“requiem voor het orkest” (2008) installatie fragment

28 stoelen, muzieklessenaars, koperen wind muziekinstrumenten,

lampen, 200 meter hoogspanningskabel

 

“requiem voor het orkest” – is niet alleen de titel van een plechtig muziekstuk ter nagedachtenis aan de overledenen, maar ook een poging om de ontstane situatie in te schatten. Een poging om een diagnose over het systeem, het mechanisme van het orkest, te stellen…een nieuwe inspanning tot lezen, herkennen en zoeken in de warboel van notenbalken of misschien wel hexagrammen uit Het Boek der Verandering. Een boodschap speciaal voor jou…een provocatieve uitnodiging om duidelijkheid te verschaffen over jouw plaats, jouw rol en aandeel in het orkest, zonder daarbij de hoop te verliezen dat gevoelens van spanning en angst kunnen worden overwonnen.”

Saulius Vaitiekūnas

De installatie is in 2008, het jaar van de Litouwse parlementsverkiezing, en slechts een halfjaar vóór het begin van de wereldwijde economische crisis, voor de eerste keer gepresenteerd. Aanvankelijk bestond de installatie uit 141 zitplaatsen – het exacte aantal leden in het Litouwse parlement. In het fragment van de huidige installatie zijn er 28 stoelen van orkestleden die bestemd zijn voor het concert van lidstaten van de Europese Unie die vóór de Verkiezing door de huidige situatie in Europa verstomt.