Verkoopsalon van begeerlijke zaken

19 maart – 19 maart 2017


De historische omgeving van het West-Indisch huis vormt zondag 19 maart het verleidelijke decor van een Verkoopsalon van Begeerlijke Zaken. Verzamelaars kunnen deze dag hun slag slaan in de expositieruimten van de aldaar gevestigde galerie De Compagnie. Na 25 jaar activiteit zal het kunstbolwerk aan de Kuipershaven zijn deuren langzaam maar zeker gaan sluiten. De aangeboden kwaliteitsproducten zijn ondergebracht in vier domeinen, te weten boeken, (industrieel)design, kunst en wereldkunst-etnografica. Hoewel klasse voorop staat, zullen de prijzen verrassend mild zijn. Kijkers zijn net zo welkom als kopers. 

De verkoopsalon biedt onderdak aan vier bekende Dordtse handelaren en verzamelaars, die ieder hun specialiteiten zullen presenteren. Initiatiefnemer Albert Kuster, al meer dan 25 jaar art director van galerie De Compagnie, biedt een keur van curieuze artikelen aan. Zo kunnen kopers zich verlekkeren aan schilderijen, beeldhouwkunst, gestileerde dieren en design (nadruk jaren ’60 en ’70), waaronder meubels en lampen. Ook neemt hij boeken mee. ‘Jarenlang heb ik allerlei mooie spullen verzameld’, zegt een enthousiaste Kuster. ‘Nu is het moment gekomen om deze met liefhebbers te delen.’

Ook de vintagewinkel van JENK heeft de uitnodiging graag aangenomen en zal uitpakken met design uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw. Stoelen, tafels en huiselijke accessoires die hun schoonheid mede ontlenen aan het sentiment dat de artikelen oproept. De Dordtse schrijver en boekhandelaar Frits Baarda zal het evenement opluisteren met boeken over kunst en Dordrecht, Dordtse prentbriefkaarten en een fraaie partij straatnaamborden uit de binnenstad. Natuurlijk neemt hij ook zijn laatst verschenen boek mee, ‘De 111 plekken in Dordrecht die je gezien moet hebben’, uitgeverij Thoth. Op verzoek wil hij die graag signeren.

Ten slotte heeft ook de Dordtse verzamelaar van etnografica, Dirk van Burgel, zich bij het gezelschap gevoegd. Van Burgel  is een echte connaisseur en zal een fraaie collectie meebrengen van tribale kunst uit Afrika, een van zijn specialismen.

De Verkoopsalon van Begeerlijke Zaken is de opmaat naar een kunstverkoop later in maart. Victor Deconinck, eigenaar van het West-Indisch huis en de galerie, zal dan een keuze maken uit enige tientallen schilderijen en objecten en deze te koop aanbieden.

De Verkoopsalon begint op zondag 19 maart om 11 uur en eindigt om 17 uur. De toegang is gratis.