Caius bewerkt

Caius SpronkenCaius Spronken woont en werkt in Kelmond. Als beeldhouwer is hij autodidact. In de omgeving waar hij opgroeide (het Limburgse Beek) was beeldende kunst even belangrijk als eten en drinken. Zijn Limburgse vader Arthur Spronken was beeldhouwer en zijn Finse moeder Varpu Tinakoja schilderes. Ze maakten hem al vroeg vertrouwd met de wereld van beelhouw- en schilderkunst.

Hij was nog geen acht jaar toen hij al voor het eerst exposeerde. Kleinplastieken in brons, geƫxposeerd bij kunsthandel Hack in Maastricht. Zijn leeftijdsgenootjes speelden met Lego.

Later als zelfstandig kunstenaar hakte hij in marmer, zoals de Grieken en Romeinen in de klassieke oudheid, boetseerde hij portretten in klei en maakte hij van hetzelfde materiaal reusachtige beelden, die hij in brons goot. Maar daarna, mogelijk door een hang naar een grotere vrijheid en meer kleur, koos Caius voor het schilderen in olieverf. Doek en verf waren gewilliger voor hem dan hamer, beitel en steen. En hij kon ontsnappen aan de wetten van de zwaartekracht. Uiteindelijk vond hij de synthese tussen de twee disciplines. Zijn beelden zijn nu luchtiger. Het brons kreeg de kleuren uit zijn schilderspalet. Door het kleuren van zijn driedimensionaal werk, een wonderlijk patina, schept Caius Spronken een band tussen het heden en het verleden. Zoals je in Limburg, en zeker op de berg in Kelmond, overal vindt.