home buttongalerie buttonmensen buttoncollectie buttonlinks buttoncontact button
The Dansant
1994
50 Jaar Bouke Ylstra
25 september t/m
13 november 2011
In Dordrecht heeft Bouke Ylstra (1933-2009) een lange en vooral buitengewoon werkzame loopbaan als kunstenaar gekend. Door zijn motto: ‘Elke dag een tekeningetje”, heeft hij ons dan ook een groot en divers oeuvre achtergelaten. Een overzicht van tekeningen, schilderijen en etsen van de laatste 50 jaar van zijn leven is nu te zien bij Galerie de Compagnie.

Als één van de weinige naoorlogse kunstenaars is Ylstra altijd figuratief blijven werken. Voor zijn onderwerpkeuze bleef hij bewust dichtbij huis: dansende, rokende of pratende mensen, stillevens met bloemen en andere huiselijke scènes komen veelvuldig voor. Ook het kunstenaarschap zag hij in nuchter, ‘Ik beoefen een vak, als iedereen. Juist door de gewoonheid van mijn werk heb ik er aardigheid in. De rest is flauwekul.’

Dordrecht
Na zijn diensttijd was hij als jongeman in het gastvrije Dordrecht terechtgekomen, nadat hij van de gemeente toestemming had verkregen om het piepkleine brugwachtershuisje aan de Prinsenstraat als atelier in te richten. Dit huisje, dat hij huurde voor vier gulden in de week, staat er tegenwoordig nog steeds! Teekengenootschap Pictura, dat destijds nog maar uit circa vijftien leden bestond, completeerde zijn atelier door een etspers aan hem uit te lenen. Samen met zijn vrouw José en hun drie kinderen bleef hij altijd in Dordrecht wonen. Via Pictura ontmoette hij enkele bekende tijdgenoten. Via Pictura ontmoette hij enkele bekende tijdgenoten, zoals de beeldhouwer Hans Petri en dichter Kees Buddingh.

Dagboeken
Tientallen jaren hield Ylstra jaren een getekend dagboek bij, met tekstjes en tekeningen die – een vaak humoristische kijk – op zijn leven gaven. Vrijwel alle tekeningetjes werkte hij uit tot schilderijen, etsen of monumentaal werk. Inmiddels zijn er twee boeken verschenen met in elk een compilatie van zijn mooiste dagboektekeningen. Het derde en laatste dagboek wordt gepresenteerd tijdens de tentoonstelling.

Op de scooter naar de Sahara
In 1960 was Ylstra halverwege een lange tocht naar de Sahara op zijn scooter. Zijn plan was om de bevriende architect Herman Haan op te zoeken, die zich bezig hield met de cultuur van Afrika. In Spanje ontving Ylstra echter een telegram van zijn vrouw dat hij onmiddellijk naar huis moest komen. Hij had namelijk een opdracht gekregen om voor het Academische ziekenhuis in Leiden een mozaïek te maken. Tijdens de jaren ’60 en ’70 vervaardigde Ylstra – in opdracht van de overheid - tientallen van deze monumentale wandkunstwerken. Een paar van de bekendste zijn de meterslange wandreliëfs voor metrostation ‘Stadhuis’ en concertgebouw ‘De Doelen” in Rotterdam.

Zie hieronder een impressie van de opening van 25 september.
galerie voor hedendaagse kunst