Bloedband

Cornelia Sophia Haverkort

28 April - 16 June 2013  • “moeder moeder moeder”
  • “Zonder titel”
  • “Zelfs de schaduw van de ander”
  • “Lightning my sister”

Cornelia Sophia Haverkort

In een serie van 32 portretten roept filosofe/beeldend kunstenaar Cornelia Sophia Haverkort (1955) indringende vragen op rond het thema bloedband. Welke relaties lopen er in en door families heen. Hoe beïnvloeden die relaties de individuele levens van de familieleden. De mensen zijn als het ware onder de huid geschilderd, van ‘binnen uit’. En meestal in relatie tot de ander, al is die niet altijd zichtbaar. Vervreemding, verstilling, lege vlakken en ‘gestrooide’ mensen, bijna uitgeknipt, worden zichtbaar op de soms immens grote doeken. De kijker gaat de dialoog aan met het werk vanuit de eigen positie en ervaringen binnen zijn of haar familieverband. De werken hebben daardoor niet een betekenis maar zijn voor meerdere uitleg vatbaar, afhankelijk van de inhoud van de dialoog tussen kijker en beeld.

Kunstenaar en filosoof zijn is voor Corrie Haverkort terug tevoeren op eenzelfde principe: ‘De kunstenaar kijkt langdurig naar één verschijnsel, naar ieder beeld, totdat zich een andere werkelijkheid aandient die meer laat zien dan het oorspronkelijke beeld. De filosoof doordenkt een situatie of gebeurtenis op dezelfde wijze. Dus net zo lang totdat er één andere werkelijkheid verschijnt, die meer waarheid in zich draagt.’


Vanaf vrijdag 3 mei is op Nederland 2 de 8-delige televisieserie De Kunst van het opvoeden te zien. Centraal staan vragen als ‘Is de moeder belangrijker voor de opvoeding dan de vader?’ ‘Spelen kinderen nog wel genoeg?’ en ‘Verwachten we niet teveel van onze kinderen?’ Corrie Haverkort heeft intensief aan deze productie meegewerkt. Galerie De Compagnie richt zich via een unieke reeks schilderijen van filosofie/kunstenares Corrie Haverkort op de ‘extended family’, en in Huis van Gijn wordt aandacht besteed aan de relatie ‘Vader & Zoon’. Bezoek de drie tentoonstellingen op één dag. De locaties liggen op loopafstand in de schitterende historische binnenstad van Dordrecht. In Dordrecht is de serie gekoppeld aan een drietal tentoonstelingen. Het Dordrechts Museum toont schilderijen, die een overzicht bieden van het opvoeden van de late 16e eeuw tot heden.


Inleiding en Pianoconcert

Verwantschappen in woord, beeld en muziek

Zondag 26 mei, aanvang 15.00 u

Inleiding Corrie Haverkort op haar werk en thema ‘Bloedband’. Pianoconcert door Stephen Faber, docent conservatorium ArtEZ.

Toegang gratis. Kaarten reserveren: telefonisch of per e-mail.


Open op donderdag en vrijdag 11 - 17 uur; zaterdag & zondag van 13 - 17 uur; en op afspraak.

Maak een afspraak