Rob Scholte

The best of Rob Scholte

12 January - 2 March 2014 

Dubbel-presentatie van Rob Scholte in Dordrecht

zondag 12 januari 2014

Stop Making Sense is de alom geprezen tentoonstelling in het Dordrechts Museum over de schilderkunst uit de tachtiger jaren. Met topwerken van o.a. Dumas, Daniels en Scholte. Voorafgaande aan de opening van de expositie in De Compagnie spreekt galeriehouder Victor DeConinck met Rob Scholte in het Museum om 14:30 uur. Over de 80-ers, de huidige tijd, zichzelf en anderen. (Dordrechts Museum, Museumstraat 40, 3311 XP Dordrecht).

Aansluitend wordt om 16:00 uur de expositie in De Compagnie geopend.

——-

The Best of Rob Scholte

Rob Scholte (geboren 1958 in Amsterdam) is onweerlegbaar de meest besproken nog levende Nederlandse kunstenaar uit de vorige eeuw. Al bijna 35 jaar maakt hij tentoonstellingen. Zijn eerste solo vindt plaats in het kraakpand W139 te Amsterdam in 1982. Daarna rijst zijn ster snel. Musée St.Pierre in Lyon (1986), Museum Boijmans-Van Beuningen (1988), Museum Jan van der Togt (1998), Fries Museum (2000) en Museum De Fundatie (2011) organiseren solo-tentoonstellingen. Hij neemt deel aan Chambres d’Amis (1986), de Biennale van Sao Paulo (1985), van Venezia (1990) en documenta 8 (1987). Scholte vertrekt naar het buitenland. Woont decennia lang in Brussel en later op Tenerife. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Kassel van 1991 tot 1999. Voltooit in Japan  in 1995 zijn Magnus Opus in Huis ten Bosch-stad, nabij Nagasaki.  Films over zijn persoon en werk worden vervaardigd door NHK, BBC, ZDF en BRT/VARA, welke laatste een Gold Medal verdient op het New York Film Festival.

Zijn werk blijft spraakmakend. In Dordrecht laat Scholte de series The Best of, Blue Period, Little Delft Street, Cliché, Glossy, Smoke en meer zien. Evenals schilderijen en beeldhouwwerk uit de laatste jaren. Vandaag wordt meer en meer de enorme invloed duidelijk, die Scholte op de kunst van deze en vorige eeuw heeft gehad. De wereld ontwikkelt zich steeds meer naar zijn werk toe in plaats van omgekeerd. Zijn vroege standpunten over copyright, reproductie en orginaliteit zijn maatgevend geworden voor de perceptie van hele generaties kunstenaars en kunstliefhebbers. Rob Scholte is een klassieker geworden.

Victor DeConinck is trots deze unieke tentoonstelling in Dordrecht te kunnen presenteren, The Best of Rob Scholte.

Sleutelwoorden zijn frontaal, cruciaal, brutaal en totaal. Met nadruk op de laatste lettergreep: taal!


Open op donderdag en vrijdag 11 - 17 uur; zaterdag & zondag van 13 - 17 uur; en op afspraak.

Maak een afspraak