Nieuwe wereld


Terwijl in veel binnensteden de leegstand in de belangrijke winkelstraten pijn aan de ogen doet, lieten de webwinkels deze week triomfantelijk weten dat hun omzetten spectaculair zijn gestegen. Of we het willen of niet, het gaat om een trend die moeilijk nog te stoppen valt. Ook als galerie hebben we er volop mee te maken. Vooropgesteld dat een galerie geen winkel is, worden er toch fysiek in de expositieruimte goederen (kunst) getoond en aangeboden voor verkoop. De Compagnie bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar, en ik moet als galeriehouder eerlijk bekennen dat ik ook moeite heb met hoe we de digitale wereld moeten inpassen in de benadering van onze relaties.

We zijn zo gewend aan het bezoeken van ateliers van kunstenaars, het voorbereiden van exposities, adviseren van klanten bij het opbouwen van een eigen collectie…dat we vaak vergeten dat er steeds meer via het ‘web’ gecommuniceerd wordt. Ik zeg dit met duidelijke zelfkritiek, met name  op onze eigen website. We willen en zullen met deze site, maar ook met facebook en andere digitale communicatiemiddelen veel meer moeten gaan doen. Momenteel zijn we druk bezig onze ‘vaste’ kunstenaars beter op de site te vertegenwoordigen. Want nu klikt u sommige kunstenaars aan en treft verder geen of heel weinig ‘content’ aan. Dat is voor niemand goed. Zeker niet voor onze kunstenaars. Maar ook niet voor onze relaties, die willen weten wie we vertegenwoordigen.

Waar ik wel trots op ben zijn de korte films die we van tijd tot tijd maken van exposanten. Eind 2013 overleed heel plotseling filmer Job Groenwegen waar ik jaren intensief mee samenwerkte. Ik leerde hem kennen tijdens mijn actieve omroepperiode. Samen op pad met de camera was altijd een klein feestje. Na zijn overlijden heb enige tijd geen zin meer gehad om nieuwe korte docu’s te maken. Maar nu ga ik opnieuw met veel plezier op pad met Frank Peters. Onlangs maakte ik met hem een korte docu van Jan Hendrikse, een van de bekendste kunstenaars van de Nul-beweging, die weer volop in de belangstelling staat. En voor onze huidige expositie togen we naar Limburg om Hans Keuls vast te leggen in zijn dynamische werkproces. Frank is een talentvolle filmer, die ook als fotograaf naam maakt. Hij won al diverse prijzen met zijn specialisme, het fotograferen van berglandschappen. Bezoekt u zijn site ook eens.

Beter communiceren via de moderne wegen is ons doel, zo ook een nieuw verkoopkanaal openen, maar uiteraard wel op basis van de passie voor kunst en de kunstenaar die de galeriehouder moet kenmerken. De ziel van dit metier, als ik het zo mag noemen, blijft dezelfde. Kunstenaars scouten, selecteren, atelierbezoek, exposities inrichten, monografieën uitgeven, relaties adviseren…

Als u de site bezoekt en u constateert onvolkomenheden, berichten die te lang blijven staan, info die ontbreekt, technische ongemakken en wat er nog meer mogelijk is, laat het ons weten. En heb nog wat geduld met een generatie die nog zoekende is op deze nieuwe wegenkaart.