home buttongalerie buttonmensen buttoncollectie buttonlinks buttoncontact button

Paul Smulders en Peter Jansen
Van 2 mei t/m 6 juni 2004:
Paul Smulders - "Capita",
schilderijen en werken op papier
Peter Jansen, bronzen sculpturen
Paul Smulders - Capita
Sinds eind jaren negentig maakt Paul Smulders een serie tentoonstellingen in binnen –en buitenland onder de titel CAPITA. Capita, de meervoudsvorm van het Latijnse woord Caput betekent letterlijk hoofd of gezicht en in bredere zin hoofdstuk/gebeurtenis. Deze werktitel is voor hem een belangrijke inspiratiebron. De tentoonstelling in Galerie de Compagnie met een selectie van zijn meest recente schilderijen en werken op papier zal in het teken van deze titel staan.
De techniek die Paul Smulders in zijn werk hanteert is fascinerend. Op geheel eigen wijze onderzoekt hij de grenzen tussen het fotografisch en het geschilderd beeld en weet hij als geen andere de materie te beheersen. Met behulp van fotokopieën en computer zet hij bestaande beelden om in rasterpatronen, die hij vervolgens in meerdere lagen op het doek afdrukt. Daarnaast experimenteert hij met diverse verfsoorten en lakken die opvallend en sterk op elkaar inwerken.
Peter Jansen (1956)
De kunstenaar Peter Jansen is ontegenzeggelijk geboeid door de mens, het centrale motief in zijn werken! Zijn oeuvre is ontstaan vanuit zijn idee over transpositie, beweging en energie-circulaties. De bronzen beelden van Peter Jansen wekken in eerste instantie de indruk dat ze uit metaalplaat zijn gesneden. Het tegendeel is het geval, ze zijn gegoten van brons, volgens de methode “bois perdu”.
Allereerst ontwikkelt hij een idee en zet vervolgens schetsen op dun hout.
Daarna zaagt hij de delen afzonderlijk uit en maakt hij een driedimensionaal, houten skelet, dat hij voorziet van was en gietkanalen, waarna het gietproces kan beginnen. Het hieruit ontstaande resultaat zet vervolgens het verdere proces op gang, iets wat hij ook wel ‘schatgraven’ noemt.
Slijpen, frezen, lassen, schuren en als finishing touch de patinering, bevestigen uiteindelijk het vakmanschap van deze kunstenaar.
galerie voor hedendaagse kunst